Састанци органа Удружења

Састанци органа Удружења

У Билећи одржана седница Скупштине Удружења Братство Милићевића

У Дому културе ,,Јевто Дедијер“ у Билећи 18. марта одржана је седница Скупштине Удружења Братство Милићевића, којој су присуствовали чланови те велике и часне херцеговачке породице из Краљева Чачка, Ужица, Крагујевца, Косовске Митровице, Сечња, Крушевца, Ивањице, Ниша, Смедерева, Београда, Даниловграда, Зрењанина, Прибоја, Брчког, Вишеграда, Невесиња, Требиња, Ивањице код Дубровника, Билеће, Љубиња, Гацка и Берковића. На скупу су усвојене измене Статута и Програма Братства, а изабрано је и ново руководство. Седници је званично присуствовало 89 братственика, а њих десетак накнадно пристиглих нису регистровани као делегати.

Седница Скупштине Братства коју је отворио један од најстаријих Милићевића Јефто, протекла је у духу досадашње традиције чије су одреднице слога, братска љубав, међусобно уважавање, достојанство, мудрост, праштање и сваковрсно напредовање. Заседањем Милићевића која је отпочела интонирањем химне ,,Боже правде“, руководило је радно председништво у којем су уз Јефта били Анђелко Милићевић, почасни председник Братства, иначе пуковник у пензији и др Драган Милићевић, професор на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу.

Седницу је благословио старешина цркве ,,Свети Сава“ у Билећи.

Председавајући је посебно поздравио Анђелу Милићевић, која је са својом сестром Данијелом дочекала све чланове Братства и послужила хлебом, сољу и топлом добродошлицом, како се то иначе чини у свакој херцеговачкој кући. Она је играла у филму На млечном путу редитеља светског гласа Емира Кустурице. Почаст је указана и Војиславу, унуку брата Воја књижевника и професора, који је 25. фебруара ове године и проглашен за најбољег џудисту Републике Србије. Добродошлица је упућена и сестри Ангелини из Лознице која живи у Београду, а ради у Уједињеним Арапским Емиратима. Требало је тог дана да се врати у државу где привређује, али је ипак одлучила да отпутује у Билећу и изјавила да јој важније да буде са својим Братством.

Порука старешине храма ,,Свети Сава“ у Београду

На свечаности је прочитан телеграм старешине храма ,,Свети Сава“ из Београда Вукашин Милићевић, у којем се наводи: „Драга браћо, у духу братске љубави, желим да вас поздравим и изразим жаљење што нисам у могућности да будем са вама. Сигуран сам да Бог јединства неће ускратити благослов вашем сабрању које је сазвано управо са циљем учвршћивања јединства и слоге у нашем часном братству. Обавезни смо, како својим прецима, тако и нашој деци, да то јединство чувамо као најдрагоценији дар и као залог вере који су наши претходници сачували бранећи га целим својим бићем. Међу њима посебно место, свакако, припада нашем светом оцу Сави, управо великом служитељу братске слоге и љубави, чијим сте примером и духом надахнути. Непоколебљиво стојте у Вашем часном подухвату. Поздрављам Вас речима псалмопојца Давида: ,Гле, шта је тако добро или красно, неголи кад браћа заједно живе’.“

Анђелко Милићевић, који је председавао Скупштином, бираним речима поздравио је и изразио велику захвалност брату Јефту, најстаријем братственику који се, и поред нарушеног здравља, прихватио да отвори скуп.

-Он је са братом Гојком почетком новембра 2000. године дошао, а ја сам био командант гарнизона и Билећке бригаде ВРС, смештене у касарни „Билећки борци“, да ме замоле како бих им помогао у формирању удружења које је основано 23. новембра те године, да би први Сабор био одржан 1. септембра 2001. године, који се памти широм Херцеговине. Поздрављам нашу браћу и сестре који су дошли са свих страна. Није данас ништа далеко кад имаш вољу и љубав, рекао је Анђелко.

У измењеним одредбама статута, уместо гломазног тела названог Савет Братства, услед реалних тешкоћа да се окупи потребна већина чланова, пре свега из финансијских разлога, уведен је малобројнији, али оперативнији орган ‒ Извршни одбор. Тим темељним документом (Статутом), на основу анализиране праксе, регулисана су организациона питања у оквиру братства, уз таксативно навођење обавеза чланова руководства, а нормативно је дефинисан начин и услови за проглашење почасног председника Братства и које су његове обавезе. Измене Статута и Програм удружења прихваћени су једногласно.

Аплауз за новог председника Братства

На основу дугогодишњег рада у Удружењу, посебно због осведочених резултата у до сада организованим активностима, радна група која је припремала седницу Скупштине, уз консултацију великог броја братственика, предложила је да се за председника Братства Милићевића, уместо Срђана Милићевића, који је из личних разлога поднео неопозиву оставку, изабере инжењер електротехнике Веселин Весо Милићевић, технички руководилац у предузећу,,Електропренос“ у Билећи. Предлог је једногласно, уз издашни аплауз, прихваћен. Весо је од првог дана учествовао у организовању Братства и слови као особа за коју нема непремостивих ситуација.

За председника Скупштине Братства предложен је и такође једногласно изабран Миладин Милићевић, дипломирани правник, иначе потпредседник општине Вишеград. Заменик председника Скупштине je др Драган Милићевић, доцент на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу, који је посебан допринос дао у формулацији измена Статута, Програма и Пословника за рад Скупштине.

Нови чланови Извршног одбора су уједно и председници регионалних одбора: Александар Саша Милићевић, председник Одбора за југоисточну Србију, иначе директор Привредне коморе Нишавског округа; Славиша Милићевић, председник Регионалног одбора за Браничевски округ, веома активан од првог дана формирања Братства; Лазар Милићевић, председник Регионалног одбора за Београд; Весо Милићевић, председник Регионалног одбора за Војводину угледни привредник и руководилац приватне компаније; Чедо Милићевић, председник Регионалног одбора за Расински округ; Мирко Милићевић, председник Регионалног одбора за централну Србију; Александар Саша Милићевић, председник Регионалног одбора за западну Србију, Драган Милићевић, председник Регионалног одбора за Косово и Метохију, Жарко Милићевић, председник Регионалног одбора за Херцеговину, Славиша Милићевић, председник Регионалног одбора за Српско Сарајево; Лазар Милићевић, председник Регионалног одбора за Семберију; Никола Милићевић, председник Регионалног Одбора за добојски регион; Дејан Милићевић, председник Регионалног одбора за Црну Гору, Миладин Милићевић. председник Регионалног одбора за дијаспору, који живи у Швајцарској. Чланови тог тела по функцији су још председник, заменик председника и почасни председник Удружења Братства Милићевића.

Први пут изабрани председник и заменик председника Извршног одбора Удружења Братства За председника Извршног одбора изабран је инжењер електротехнике Драган Милићевић, директор у ,,Електрохерцеговини“, Требиње, а за заменика Веселин Весо Милићевић из Новог Сада.

Председник Надзорног одбора у мандату који је тек почео је банкар Маријан Милићевић. Тај орган броји још четири члана.

Уређивачки одбор за издавачку делатност Братства чине др Вукашин Милићевић, професор на Богословском факултету у Београду, др Саша Милићевић, власник дечје ординације у Београду, др Драган Милићевић доцент на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу, Никола Милићевић, директор РЈ ,,Расадник“ у Срспким шумама РС, Добој, др Наташа Милићевић, научни сарадник у Институту за новију историју Србије у Београду, Драган Милићевић, инжењер телекомуникација, стручни сарадник за рачунаре и ИКТ у ЕПС ЈП ,,Електрокосмет“, Косовска Митровица и Веселин Весо Милићевић, председник Удружења Братства.

Пошто је поздравио „браћу и сестре из Србије“ новоизабрани председник Братства инжењер Весо Милићевић је у поздравном говору изразио задовољство да се Скупштина одржава у Билећи, малом али лепом херцеговачком граду у којем је основано удружење и први пут регистроврано и одржана прва два сабора, из кога потиче родоначелник Милићевића Милић Власелиновић, а и чувени херцеговачки војвода Глигор Милићевић.

‒Вежу нас блиске и нешто даље родбинске и братске везе, веже нас исти коријен, јер сви смо стали испод презимена Милићевић, на које смо с разлогом поносни. Управо због тога, кад год се нађем окружен људима који имају исто презиме као и ја, осјетим неку посебну радост и задовољство, али и сигурност због сазнања да сам међу својима, јер не каже се у Херцеговини тек тако :„Нека свога и у гори вука“.

Та врста осјећања и то сазнање, ни овога пута не изостају. Овога пута, међутим, она су још и снажнија и то због тога што сте мени и осталим изабраним повјерили улоге вођа у Удружењу Братства Милићевић .

У моје лично и у име свих изабраних, најљепша хвала на указаном повјерењу. Хвала што сматрате да смо међу Милићевићима, који су кадри да се носе са улогома које сте нам повјерили. А та улога заиста није мала, јер је ријеч о изузетно бројној породици, уз то и веома познатој и признатој, у којој није баш лако ни једноставно бити предсједник Удружења. Због свега тога, улоге које сте нам повјерили прихватамо веома одговорно и то као велику обавезу и заиста тежак задатак, који ћемо настојати да обављамо онако како најбоље будемо знали и могли. Хвала вам од срца. Годи овај избор, премда ћемо наше наредно окупљање морати да дочекамo уз бројне обавезе и велику одговорност.

Најорганизованија херцеговачка и српска породица Није лако бити први међу једнакима у породици, а Милићевићима поготово. Милићевићи су, као што се и зна, једна од бројнијих херцеговачких и српских породица. Уз то, наша братска заједница је, могу мирне душе рећи, сигурно најорганизованија херцеговачка и српска породица. Породица која највише држи до традиције и породичних веза, што се да закључити и по бројним Саборима које смо у протеклом периоду организовали. А само велики и добри људи искрено љубе и поштују свој род, показујући тако свима колико им је стало до себе, своје породице и братства. Кад би сви Срби само мало поправили себе, своју најужу породицу и братску заједницу, онда би српски народ имао много већи углед у свијету него што га данас има. За бројне акције, културне и друге садржаје које смо ми Милићевићи у протеклом периоду покренули, заслужни су сви са тим презименом помало, а понајвише они који су нам били предсједници Удружења Братства Милићевићи, чланови Иницијативног одбора за оснивање Удружења Братства Милићевића, а посебно први предсједник Удружења Братства Милићевића пуковник Анђелко Милићевић. Нама који смо наново изабрани управо та чињеница ствара обавезу да будемо на њиховом нивоу и да постигнемо барем онолико колико су они постигли и остварили. Неће нам заиста бити лако да то остваримо, али ми ћемо се трудити и предано радити на: формирању одбора на свим нивоима удружења; припреми за изградњу споменика војводи Глигору Милићевићу; наставку издаваштва и информисања и припремама за пети Сабор Удружења Братства Милићевића.

Па, видјећемо докле ћемо стићи.

Хвала у име свих нас новоизабраних на указаном повјерењу. А сад нам нема друге него на посао и на извршење задатака који стоје пред нама. Уз вашу и божију помоћ надамо се да ћемо их успјешно и извршавати.

Речју Живјели, завршио је своје прво обраћање у својству председника Братства Весо Милићевић.

На крају седнице Скупштине присутнима се обратио почасни председник Братства Анђелко Милићевић

Потомци једне од најплеменитијих лоза српске властеле ‒Ево 17 је година од како се родила идеја о формирању Удружења Братства Милићевића. Била је то велика жеља бројних генерација Милићевића. Овој генерацији је и част и обавеза да у руковет историје, у легенди и предању, зачетог још у 14. Веку, у времену Мрњавчевића, обједине и оснује братственичко биће Милићевића, баш као славску икону Светог Николу, Светог Ђорђа, светог Архенгала Михаила и других светаца, крсног имена које Милићевићи широм света славе. Од далеке и братске Русије преко Европе до далеке Америке, Новог Зеланда и Аустралије. Наша је обавеза да у временима која долазе чувамо достојанство Братства и доприносимо сваком напретку. Нека је сваком Милићевићу увек на уму да је потомак једне од најплеменитијих лоза српске властеле и да смо овим нашим саборима сви заједно направили велико коло братственичко. Верујем да ће руководство наставити да води наше братство још боље, још лепше него што смо ми то знали, а посебно од четвртог сабора до данас. А ми смо знали и умели јер су владали братска слога, љубав и уважавање. Нека тако буде и даље.

Нека да Бог да у временима која долазе братство Милићевића буде још здравије, још снажније, нека стасају генерације младих домаћина, спортиста, научника и угледних људи који ће проносити славу и чувати част Милићевих потомака. Братство је као наша црква. Њега треба неговати и помагати, па ће нам и Бог помоћи. И како је често говорио упокојени патријарх Павле будимо људи, а нељуди никада. Зато, драга браћо и сестре, драги моји Милићевићи никада ову реченицу немојте заборавити. Стално је понављајте и нашој млађој генерацији.

Милићевићи, који су кроз генерације живели од поноса до пркоса и од беде до победе, остаће истрајни и непоколебљиви на путу човечности, православља и наше светосавске цркве. Хоћемо да истрајемо у очувању народног памћења и наших корена, топлине породичног огњишта и завета светог Василија острошког и тврдошког чудотворца…
Ми смо братство часне херцеговачке породице.

Овај говор завршавам поруком коју сам изговорио и на четвртом сабору. То је мисао мог брата генерала Ратка Милићевића: „Није важно где смо рођени, где сад живимо, већ је важно да увек будемо браћа и дух братски стално да ширимо“.

Нека вам Бог да сваки напредак. Срећно вам и честито данашње окупљање. Живели, на многаја љета, рекао је Анђелко.

Седница Скупштине Братства Милићевића завршена је песмом ,,Востани Сербие“. Једнодневно дружење Милићевића настављено је уз богат коктел и песме у ,,акапела“ формату.

Уредник часописа Братство Милићевићи
Звонимир ПЕШИЋ
Антрфиле

ПОМОГЛИ ОКУПЉАЊЕ БРАТСТВА

На седници Скупштине одата је захвалност свима онима који су помогли да окупљање Милићевића протекне у добрим условима: начелнику Општине Билећа Миљану Алексићу, „Електропривреди РС, Требиње, хидроелектранама на Требишници, Требиње, ,,Електропреносу“ Билећа, ресторану „Тарана“, Требиње, предузећу „Алексић комерц“, Билећа, пекари „Свети Никола, Билећа, ,,НИК ПРОМ“, чији је власник Никола Носовић из Билеће, подруми пића „Анђелић“ и „Поповац“, Требиње, рибњак власника Вељка Буђена, Требиње, Атеље ,,Фото Момо“, Требиње, Радио Билећа из Билеће.