Први Сабор братства Милићевића

Први Сабор братства Милићевића

Први Сабор, одржан у Билећи 1. септембра 2001. године, на величанствен је начин скренуо пажњу јавности, па и нама самима, нама Милићевићима, да је ово братство не само једно од најбројнијих код Срба данас, него и са најочуванијим осјећањем исконске братске снаге, љубави и осјећања поноса на коријене и припадност великој Милићевој фамилији. Сабор је отворен у Подосоју код Билеће, на кућишту родоначелника Милића, а отворио га је проф. др. Милић Милићевић. Одржан је помен прецима и родоначелнику Милићу у цркви Свети Ђорђе, такође у Подосоју, а водио га је игуман Слобо са свештеницима. Била је то дирљива и незаборавна слика и за Милићевиће и за најширу јавност – величанствен сусрет са историјом.

На првом Сабору објављена је и прва књига о Милићевићима – студија „Братство Милићевићи“ аутора наше сестре Десанке Милићевић – Вековић. На промоцији су говорили генерал Ратко Милићевић, доктор Војо Миљанић и доктор Вукашин Баћевић – рецензенти. Приређен је и величанствен културно-умјетнички програм у коме су учествовали: Светлана Стевић – етно музика, Бранко Милићевић и Ђорђе Копривица – гуслари, Хор Свети Василије Острошки из Никшића, Бранко Гашић – рецитатор… Академију је режирао проф. Никола Асановић а програм је водио Миливоје Бештић. Благослов и беседу на Свечаној академији говорио је ЕЗХ владика Григорије а за предсједника Сабора изабран једногласно пуковник Анђелко Милићевић.

Свечана академија и братственички ручак организовани су у Касарни „Билећки Борци“ у гарнизону Билећа. На Сабору и братственичком ручку било је преко 750 братственика.