Други Сабор братства Милићевића

Други Сабор братства Милићевића

Други Сабор, одржан у Билећи, 20. августа 2005. године, потврдио је снагу и јединство братства и дозвао многу нашу браћу, нарочито младе људе са свих страна.

Овом приликом, у Билећким Рудинама у родном Подосоју код Билеће, подигли смо споменик Милићу Властелиновићу, нашем родоначелнику, и тиме утврдили темељ за сјећање и памћење генерацијама које долазе. У Подосоју смо освештали и открили спомен обиљежје родоначелнику Милићу. Споменик је открио и говорио најстарији братственик Јово Милићевић из Сечња. Парастос је одржан у спомен храму Свети Василије Острошки у Касарни, а служио је игуман Симеон са свештенством, који је такође благословио и беседио на Сабору.

И овога пута приређен је богат културно-умјетнички програм у коме су учествовали: Бранко Милићевић – гуслар, КУД „Алат“ из Требиња са пјевачком групом из КУД-а и уметничким директором Драганом Мијовићем. Одабране монологе из текста „Војвода Глигор Милићевић и његово вријеме“ говорио је глумац Сретен Митровић из Никшића, док је књижевник Чедо Баћевић бесједио о војводи Глигору. Рецитаторка Доротеа Дружетић говорила је „Пркосну песму“ Добрице Ерића… Програм је режирао и водио проф. Никола Асановић.

На другом Сабору проглашени су „ВЕЛИКИ ДОБРОТВОРИ БРАТСТВА“ и уручене плакете и за дати новчани прилог и несебичну подршку у организацији Сабора братства Милићевића. То признање добили су братственици: Михајло Мајк Милићевић, Светислав Свето Милићевић и Анђелко Милићевић. За предсједника Братства поново је једногласно изабран пуковник Анђелко Милићевић.

Свечана академија и братственички ручак организовани су у Касарни „Билећки Борци“ у гарнизону Билећа. Сабору је присуствовало близу 650 братственика.