Крсне славе Милићевића

Свети Никола

НИКОЛА МИРЛИКИЈСКИ – СВЕТИ НИКОЛА , чудотворац услед многих чуда која су се десила његовим молитвама; Он је светитељ који тајно дели дарове, па је велика радост за децу. Свети Никола је светитељ који се најчешће слави и заштитиник српских породица; Он је светитељ заштитник морепловаца, трговаца, деце, и др.

Црква га слави на дан упокојења, 6. децембра (19. децембра по грегоријанском календару), а спомиње се и 9. маја (22. мај по грегоријанском календару), када су његове мошти пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари у Италији.

Истраживања показују да од свих Срба који славе, чак тридесет процената слави Светог Николу.

Свети Јован

Јован Крститељ је позивао људе на покајање и окретање Богу. Био је важна религијска личност 1. века, чији је покрет вероватно био масовнији од Исусовог.

Најпознатији је по томе што је крстио Исуса, који је прихватио његову поруку. Неки суштински елементи Јовановог покрета, као пост и крштење, су вероватно ушли у рано хришћанство под утицајем Јованових ученика.

Процењује се да је Свети Јован по броју оних који га славе на трећем месту међу Србима.

Свети Ђорђе

Свети великомученик Георгије (такође Свети Ђорђе) био је римски војник пореклом из Мале Азије. Свети Георгије је један од светитеља који се највише прослављају у Православној Цркви, међутим, такође се слави и у католичким земљама.

Овековечен у причи где убија аждају, слави се у Канади, Каталонији, Енглеској, Етиопији, Грузији, Грчкој, Црној Гори, Португалу, Србији, као и у градовима Истанбулу, Љубљани и Москви. Такође је заштитник професија, организација и болесника.

У уметности се често приказује како убија змаја, односно аждаху.

Свети Архангел Михаило

Архангел Михаило се у српким домовима слави као Аранђеловдан и по броју свечара, друга слава у Србији (после Никољдана).

У нeким крajeвимa Србиje сe слaви и кaо зaштитник сточaрa jeр сe вeруje дa сaмо он можe отeрaти вуковe. Многa су нaроднa вeровaњa ο овом aнђeлу. Кaжу дa он обилaзи свe болeсникe и aко стaнe код ногу – ниje добро, a aко je код глaвe – болeсник ћe оздрaвити. Смaтрa се дa долaзи и узимa људскe душe, кaд je комe куцнуо чaс.

Архангел Михаило је заштитник лозе Немањића.